• data oplossingen

drie verschillende doelgroepen van 'ik koop lokaal' in één centrale website

vind efficiënt wat je zoekt via het nieuwe platform

De missie van Ik koop lokaal (een initatief van KERNpunt) is om sterke, dynamische handelskernen te creëren met unieke lokale zelfstandige handelaars en winkeliers van hier, die zowel op vlak van aanbod als tewerkstelling een duurzaam karakter hebben. Ntriga bouwde een nieuwe online tool waar niet één, niet twee, maar drie doelgroepen hun voordeel uit kunnen halen. Maar liefst 31.560 deelnemers brachten in 2021 hun stem uit via een nieuwe module op de website. Goed voor de bezoekerstrafiek!

de uitdaging

In het kader van een herpositionerinsoefening bij OC West voor een website ikkooplokaal.be moeten 3 verschillende doelgroepen worden aangesproken, dit elk op hun eigen manier want het gaat over consumenten, handelaars én gemeentebesturen. Voor consumenten moet het oa. Mogelijk zijn om hun stem uit te brengen via een stemmodule voor de jaarlijkste wedstrijd ‘ik koop lokaal-ambassadeur’, voor handelaars moet er dan weer een activiteitenkalender voorzien worden mét downloads van marketingmateriaal. Heel wat uitdagingen dus die omschreven werden via een aanbesteding.

onze oplossing

  • UX design ifv de verschillende doelgroepen
  • Gebruiksvriendelijke website met CMS
  • Custom-build development voor verschillende features
  • Support

het resultaat

De doelgroepen vinden vlot hun weg op de website van ikkooplokaal.be, ook voor de medewerkers van ik koop lokaal is het CMS-systeem makkelijk in gebruik. Tijdens de lanceringsperiode van de nieuwe site en de custom build stemmodule werden maar liefst 31.560 stemmen uitgebracht voor de wedstrijd ‘ik koop lokaal-ambassadeur’.

wie is de drijvende kracht?

De vzw Ondernemerscentra West-Vlaanderen (OC West) wil in de centrumsteden bijdragen tot een positief, stimulerend klimaat om in te ondernemen. Een van de initiatieven die ze daartoe namen is ikkooplokaal.be, gestart als een pilootproject en ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde voor veel lokale handelaars en stadsbesturen.

een nieuw platform

Ook bij consumenten is het al een bekende organisatie. Ze kunnen zich, ook in tijden waarin een gezondheidscrisis woedt, wel vinden in de oproep om bij de lokale handelaar te kopen om die te steunen. Door het succes barstte de vorige website een beetje uit zijn voegen. OC West maakte intern een herpositioneringsoefening waaruit vlug duidelijk werd dat een nieuwe website zich opdrong.

waarom ze kozen voor Ntriga

Ntriga werd uitgenodigd om deel te nemen aan een gunningsprocedure. Daarin gaf OC West te kennen op zoek te zijn naar een partner om de website te vernieuwen. Absolute voorwaarde: de website moest flexibel te beheren zijn.

We namen het uitgebreide bestek nauwgezet onder de loep en lieten vervolgens zowel onze vakkennis als onze creativiteit los op het project. De denkoefening zat er hem vooral in dat 'Ik Koop Lokaal' echt als merk gepositioneerd moest worden en ook gericht moest zijn naar drie verschillende doelgroepen: zowel naar consument, winkelier als lokaal bestuur. Bovendien was het gewenst om extra functionaliteiten toe te voegen aan de website (zoals een stemmodule).

Mieke Masyn stipt aan dat ze na de gunningsperiode uiteindelijk voor Ntriga kozen om verschillende redenen:

  • Het plan van aanpak was beknopt en duidelijk. De aanpak richting onze verschillende doelgroepen was helder omschreven.
  • 'Er was ook duidelijkheid over de timing van interventies, hun planning was transparant, het eerste ontwerp had meteen een mooie look and feel en we wilden er dan ook meteen op verderbouwen.'
  • 'De referenties die ze naar voren brachten in hun offerte liggen helemaal in de lijn van wat wij ook wilden.'
Onze samenwerking met Ntriga is vlot verlopen. De verantwoordelijke voor ons project is vlug bereikbaar bij eventuele problemen. Als er toch een technisch probleem is, wordt het meteen opgelost. De website zelf is eenvoudig te beheren en er werd een handleiding bezorgd. Waar nodig worden we nog steeds ondersteund door Ntriga.

Een website voor consument, winkelier en lokaal bestuur: zo pak je dat aan.

De uitdaging voor dit project zat er hem in om een duidelijke structuur op te bouwen waarbij zowel consumenten, winkeliers als lokale besturen de juiste informatie krijgen als ze de website bezoeken en gebruiken.
Door een duidelijke navigatie in te bouwen, vindt iedereen zeer vlug wat hij zoekt. OC West kan via de website gemakkelijk communiceren naar de juiste doelgroep.

3 doelgroepen op één centraal punt

Voor consumenten

Consumenten moeten acties terugvinden, lokale initiatieven (bijvoorbeeld een overzicht van markten of evenementen), maar evengoed de leukste shoppingadresjes uit de buurt.

Voor lokale besturen en winkeliers

Voor lokale besturen en winkeliers werd een loginfunctionaliteit toegevoegd om bepaalde informatie te kunnen raadplegen of om zich te kunnen inschrijven voor verschillende events.

Er wordt ook op een transparante manier gecommuniceerd over wat ikkooplokaal.be voor de winkelier kan betekenen, er worden nieuwe initiatieven in de kijker geplaatst en ze kunnen downloads vinden van promotiemateriaal om hun eigen marketing mee te versterken.

Feature: activiteitenkalender

Voor winkeliers werd in een activiteitenkalender voorzien. Daarop kan OC West aangeven welke acties er lopend, komend of afgelopen zijn. Op die manier kan een winkelier of lokaal bestuur daar verder op inspelen (zoals bijvoorbeeld 'word ambassadeur van je gemeente') op hun eigen website of hun social media-kanalen. OC West voorziet ook in de nodige downloads voor marketingmateriaal om hen verder te ondersteunen.

Feature: stemmodule 'ik koop lokaal-ambassadeurs'

 

We integreerden een custom stemmodule op de website waarbij consumenten kunnen stemmen op hun favoriete winkelier. Elke consument kan maar één stem uitbrengen. De stemmen moesten realtime en transparant weergegeven worden op de site, zodat winkeliers en consumenten de stand ook konden opvolgen.

De wedstrijd 'Stoef met je lokale winkelier en win' was in 2021 goed voor 31.560 stemmen in totaal. De transparante weergave van de stemmen zorgde er ook voor dat de winnaars heel vlug bekend waren na afsluiten van de stemperiode.

Wil je specifieke tools of functionaliteiten integreren in een nieuwe website? We zitten graag met je aan tafel om de mogelijkheden te bekijken.
op zoek naar DE partner die je helpt met het oplossen van je vraagstuk?