data oplossingen

Ontdek onze tips voor het bepalen van de juiste server resources

Is jouw servercapaciteit berekend op de toenemende vraag? In dit artikel lees je hoe je het best verwachte en onverwachte pieken kunt opvangen.

Bereid je voor op pieken met deze tips

Nu de vraag naar cloudoplossingen en andere online platformen groter dan ooit is, is het een goed idee om te checken of de capaciteit van jouw online platform nog wel toereikend is om dit extra verkeer aan te kunnen. Of je nu een aanbieder bent van online cursussen en opleidingen, een intern portaal biedt voor je dealers of werknemers, of iets totaal anders doet, het is belangrijk dat je verwachte en onverwachte pieken kunt opvangen.

Ga daarbij uit van het slechtste scenario. Het zijn uitzonderlijke tijden en daarbij is een verdubbeling of meer in het gebruik zeker geen uitzondering. Als je daar niet op bent voorbereid, kan dit een enorme impact hebben op je bedrijf. Denk aan vertraging, downtime en alle kosten die hiermee gemoeid gaan. En dat had allemaal misschien wel voorkomen kunnen worden met een betere planning.

Tips voor het bepalen van de juiste capaciteit

  • Gun jezelf wat ruimte. Het is beter om je server resources iets op de groei te nemen, dan om voor een oplossing te gaan die net voldoet. Op deze manier kan je namelijk beter onverwachte pieken opvangen.
  • Kijk niet alleen naar het gemiddelde aantal gebruikers over de afgelopen maanden, maar kijk vooral naar het totaal aantal gebruikers. Wat gebeurt er als 75% daarvan nu gebruik zou willen maken van jouw cloudoplossing of online platform?
  • Monitor altijd en bekijk ook regelmatig de belasting van de webserver. Bekijk naast het CPU- en geheugenverbruik ook andere parameters, zoals het aantal simultane connecties die mogelijk zijn. Alles moet in balans zijn en afgestemd worden op de noden van je bezoekers. Het heeft geen zin om een overload aan CPU rekenkracht te hebben als de database niet geoptimaliseerd is, om maar één voorbeeld te geven.
  • Verwacht je veel fluctuaties met hoge serververeisten? Dan kan je kiezen voor een flexibele serverstructuur. Je kunt beter anticiperen als je werkt met containers in combinatie met een systeem die de containers automatisch beheert en schaalt. Een veelgebruikt platform hiervoor is Docker in combinatie met Kubernetes.
  • Sizing servers of het automatisch meeschalen van de server resources afhankelijk van de belasting van het platform, applicatie of website. Dit kan enkel als de setup van de hosting en de programmatie hiervoor op elkaar afgestemd zijn.
  • Optimaliseer je code. De kwaliteit van de code heeft een grote impact op de belasting van de server. Als je de code schrijft zodat een taak zo weinig mogelijk resources gebruikt, dan kan de server met dezelfde capaciteit veel meer aan. En zal een toename in gebruikers minder impact hebben op het gebruik van de server resources.
  • Controleer op welke PHP-versie jouw server draait. PHP wordt door meer dan 83% van alle websites wereldwijd gebruikt. Er zitten echter grote verschillen tussen de verschillende versies. Een upgrade van PHP 5.6 naar PHP 8 kan je website tot twee keer zo snel maken. Het is daarom zeker interessant om te checken of de PHP-versie op jouw server bijgewerkt kan worden. 

Wij hebben ruime ervaring met het ontwikkelen en beheren van cloudoplossingen en andere technische oplossingen. Wij kunnen je helpen bij het maken van een realistische inschatting van wat jouw bedrijf nodig heeft. Daarnaast helpen we je graag bij het monitoren van je gebruik en brengen we je op de hoogte als deze een limiet nadert. Op deze manier kan je tijdig reageren op grote veranderingen.

Wist je dat je SaaS-oplossingen makkelijk kunt opschalen?

Zo kan je snel anticiperen op veranderingen in de markt. Lees er alles over in ons artikel over de voordelen van SaaS-oplossingen.

We helpen je graag verder met het kiezen van de juiste oplossing voor jouw bedrijf.