data oplossingen

Het verschil tussen PIM en DAM

Er zijn diverse manieren om data te beheren. In deze blog leggen wat uit wat de verschillen zijn tussen een PIM- en een DAM-systeem. En wanneer je voor de ene kiest of voor de ander.

PIM-systeem

PIM staat voor product information management. Met een PIM-systeem beheer je al je productinformatie in een centraal systeem. Je vindt er bijvoorbeeld praktische informatie over stock, voorraad en gegevens die nuttige zijn om een bestelling te verwerken.

Veel PIM-oplossingen hebben daarnaast een ingebouwde DAM-functionaliteit waarmee je media assets zoals afbeeldingen, logo’s en video’s kunt beheren. Het is daarom niet vreemd dat de termen PIM en DAM wel eens door elkaar worden gebruikt. Vaak is de DAM-functionaliteit van een PIM-systeem beperkter dan bij een volledig DAM-systeem. Maar voor veel gebruikers is dit wel voldoende.

PimCore: PIM en DAM ineen 

Een van de bekendste PIM-systemen is PimCore. Dit platform heeft uitgebreide DAM-functionaliteiten en kan zelfs gekoppeld worden met Adobe Creative Cloud en Microsoft Office. 

 

Voordelen van PimCore

  • Uitgebreide mogelijkheden om je afbeeldingen, logo’s en video’s te beheren
  • Beheer alles in 1 centraal systeem
  • Te koppelen met diverse toepassingen
  • Automatische controles op volledigheid van productinformatie, vertalingen en media assets
  • Vertalingen van productgegevens kun je in PimCore invoeren of makkelijk via een XLIFF-uitwisseling importeren of direct via een vertaalbureau laten lopen
  • Flexibel rechtenbeheer
  • Makkelijk schaalbaar zonder dat je ERP gewijzigd hoeft te worden

Neem contact op

DAM-systeem

DAM staat voor digital asset management. Zoals de naam al doet vermoeden kan je hiermee digitale assets beheren zoals logo’s, afbeeldingen, video’s en multimedia-bestanden. 

Vaak wordt een DAM-systeem gebruikt als aanvulling op PIM. Het PIM-systeem gebruik je voor de productinformatie op je website. Het DAM-systeem gebruik je om je visuele content op alle digitale en offline kanalen te beheren. Met een DAM-systeem kan je niet alleen afbeeldingen en video’s direct bewerken, maar vaak is er ook een workflow ondersteuning. 

Simpel gezegd is dit een omgeving waar je makkelijk overzicht houdt over alle stappen in het proces van voorbereiding tot goedkeuring en publicatie. In je workflow-systeem definieer je de verschillende stappen en selecteer je aan welke criteria voldaan moet zijn (denk aan goedkeuring van een andere partij of controle van licenties) voor de volgende stap. Zo houd je altijd het overzicht op jouw project.

Meer weten?

In onze andere blog leggen we uit of jouw bedrijf baat kan hebben bij een PIM-systeem. Vermoed je dat er binnen bedrijf nog winst te boeken valt door je data beter en slimmer te beheren? Leg je situatie voor, en we onderzoeken in hoeverre PimCore je noden kan vervullen. Dat is even samen hard werken en alles analyseren, maar kan enorm lonen.

Wil je ook aan de slag met Pimcore?