"Pod-wadde?"
Podcasts zijn bijzonder populair momenteel, maar toch kent nog niet iedereen ze. Podcasts zijn audio bestanden (een soort radio shows) die via verschillende kanalen en apps aangeboden worden. Je kan er dus naar luisteren wanneer het jou uitkomt. Het woord ‘podcast’ komt trouwens van een samentrekking tussen iPod en broadcast, omdat het pas echt populair werd toen Appel met haar mp3 speler, de iPod, op de proppen kwam.
Waar kan je ze beluisteren? Simpel: op je smartphone staat waarschijnlijk al een podcast app: Apple Podcast (iPhone) of Google Podcast (Android). Of je gebruikt Spotify of Deezer? Nee? Download dan andere apps, zoals Podcast Addict, Podcast Republic, Stitcher… er zijn genoeg opties!
Onze tips
Ons team bestaat uit mannen en vrouwen met de meest uiteenlopende interesses en passies. Gelukkig vind je voor elk wat wils in de podcastwereld. Hierbij een aantal luistertips.
Thomas: een mengelmoes aan onderwerpen met Joe Rogan
Thomas, één van onze developers, heeft een bijzonder brede interesse en vindt in Joe Rogan een gelijkgezinde. Dit Manusje-van-alles is stand-upcomedian en podcast icoon, maar daarnaast ook commentator (en ex-vechter) in de UFC (kooivechten), acteur en TV presentator (van onder meer Fear Factor) in de Verenigde Staten.
Naast al zijn dolle fratsen op het beeldscherm presenteert Rogan al jarenlang de podcastreeks The Joe Rogan Experience. Hierin ontvangt hij elke aflevering één centrale gast voor een grondig gesprek. Het thema? Alles! “De ene keer gaat ’t over de Amerikaanse politiek, de volgende aflevering over boogschieten. Maar ’t is wel altijd interessant en vlot gebracht. Zalig toch?”, aldus Thomas. Klein “nadeel” voor zij die het Engels niet zo machtig zijn: deze podcast is enkel in het Engels te beluisteren.
Stephan: verhalen waar je nog wat van kan leren
Solution Architect en vaak terug te vinden op de fiets. Het is waarschijnlijk daar dat we Stephan vaak betrappen op het beluisteren van een podcast. En die mag best wat historisch aangelegd zijn. Stephan is een fervent podcastluisteraar en het lijstje dat hij hier wou meegeven is dan ook lang. We beperken ons tot twee tips: De Bourgondiërs van Bart Van Loo en Geschiedenis voor herbeginners.
In De Bourgondiërs vertelt Van Loo de geschiedenis van… de Bourgondiërs. What’s in a name. Alleen doet hij dit niet te droog, maar wel met de nodige zijwegen en anekdotes. Vreesde je vroeger de geschiedenisles? Geef deze podcast dan toch een kans. Van Loo is een bevlogen spreker en weet de dingen zeer aantrekkelijk te brengen! Je leert er onder meer hoe de Pinot Noir druif typisch werd voor Bourgondische wijn of waar ons Vlaamse woord ‘talloor’ vandaan komt. Of wilde je liever eens weten hoe steekspelen er aan toe gingen?
Je hoort het allemaal in deze interessante podcast
In het verlengde van deze podcast ligt Geschiedenis voor herbeginners. Een prachtige reeks waarin Jonas Goossenaerts en Filip Vekemans de Vlaming opnieuw wat geschiedenis bijbrengen. Dit project startte in de Covid lockdowns, maar kende al snel een groot succes. Op een bijzonder mooie manier vertelt Jonas je alles wat je moet weten over onderwerpen als de Eerste Wereldoorlog, ons koloniaal verleden, het conflict tussen Israel en Palestina en zoveel meer. Met speciale geluidseffecten, nieuwe invalshoeken en leuke vertolkingen van beroemde, en minder beroemde historische figuren.
Vincent: voetbal, natuurlijk?
Natuurlijk! Wie Vincent, onze full stack developer, een beetje kent, weet dat hij voetbal ademt. Het mag dan ook niet verrassen dat hij het op podcastvlak ook bij het belspel houdt. Hij heeft wee tips: MIDMID en 90Minutes.
MIDMID is een productie van Friends of Sports, dat zich specialiseert in podcasts rond sport, met een sterke focus op voetbal. In MIDMID ligt de focus op het Belgische voetbal. Ze wordt gehost door Evert Winkelmans (KV Mechelenfan in hart en nieren) en Sam Kerkhofs (neef van Kat en Dries én Anderlechtfan tot de dood). Elke aflevering ontvangen ze één centrale gast die te linken is aan het Belgische voetbal. Dat levert leuke inzichten in de voetbalwereld op, maar vooral hilarische anekdotes. Vooral de afleveringen met Glenn Verbauwhede zijn bijzonder warm aan te raden!
Het afgelopen voetbalweekend is wat aan jou voorbij gegaan? Dan raadt Vincent je 90 Minutes aan. Aster Nzeyimana, Filip Joos, Steven Defour en (opnieuw) Sam Kerkhofs bespreken in 90 Minutes alles over het afgelopen voetbalweekend. Met diepgaandere analyse en inzichten die jij miste. Het duurt trouwens vaak best een stuk langer dan 90 minuten…
Hanne: tijd voor muziek!
Onze jonge spring-in-’t-veld is all into music. Je vindt haar in haar vrije tijd al wel eens in een concertzaal of op de dansvloer. Dat uit zich ook in haar podcasttip: onze projectmanager raadt iedereen de All That Jazz podcast van Klara aan. Hierin leggen Karel Van Keymeulen en Tine De Donder de geschiedenis van Jazz uit aan de hand van 50 iconische jazzplaten. Ze gaan hierbij chronologisch te werk: in acht afleveringen leer je de hele levenswandel van Jazz kennen.
Robin: een podcast voor wie het wat steviger mag zijn
We keren terug naar het thema geschiedenis. Robin, onze frontend developer, houdt wel van een verhaal met body. Wanneer hij een lange rit voor de boeg heeft, legt hij al eens de Hardcore History series van Dan Carlin op. Op een eerder onconventionele-, maar toch bijzonder intrigerende manier werpt de man een blik op de wereldgeschiedenis. In deze reeks worden bepaalde zaken nogal “anders” bekeken. Was Alexander De Grote bijvoorbeeld een even slecht mens als Adolf Hitler? En zal onze beschaving ook ooit ten onder gaan, net als die voor ons?
Deze podcastreeks bestaat uit gratis en betalende afleveringen. Er kruipt dan ook bijzonder veel tijd in het maken van deze lange (gemiddeld al snel 4 tot ruim 5 uur) afleveringen. Ohja: ’t is opnieuw in ’t Engels te doen.
Martijn: film, maar dan zonder beeld
Podcasts kunnen over alles en nog wat gaan, ook over film. Wat vreemd is, want je kan dus niets zien… Beelden moeten besproken worden. En dat is nu net wat ze doen in de The Empire Film Podcast, een aanrader van onze jongste telg en jobstudent: Martijn. Empire is ’s werelds grootste filmmagazine en heeft een eigen podcast waarin alle laatste filmnieuws besproken wordt, en meer. Véél meer. Reviews, interviews, lukrake ideeën en theorieën over film… Alles komt aan bod. (Psst: ook deze podcast is Engelstalig).
Jolien: de zoektocht van een moeder naar een goede work-life balance
Onze account manager Jolien is als jonge moeder van twee oogappels nog vaak op zoek naar een goede work-life balance. Tips zijn dan ook altijd welkom en daarom luistert ze graag naar de podcasts van Mama Baas! Hierin worden alle aspecten van het moeder-zijn behandeld. Het is een constante zoektocht naar een antwoord op de vraag ’Hoe doen andere mama’s dat toch?‘ Expertenvisies en herkenbare verhalen, daar teert deze podcastreeks van Tine De Donder op.
Matthias: “iemand nog een pintje?”
Afsluiten doen we met een laatste rondje. Al zal Matthias het je zeer kwalijk nemen als je een speciaalbier omschrijft als “pintje”. Onze digitaal marketeer houdt van het gerstenat. Hij drinkt ze graag, maar gaat er ook zelf mee aan de slag. Het mag dan ook niet verrassen dat hij aan bierpodcasts denkt wanneer we hem om een luistertip vragen. Sterker nog: kiezen is bijzonder lastig voor Matthias, dus levert hij er twee aan: Bierklap en The Beertenders. De eerste is een Vlaamse podcast, gemaakt door de mannen van Brouwerij de Bock. Zij nodigen elke maand één gast uit die iets met bier te maken heeft, daarnaast doorlopen ze het brouwproces en proeven ze een bier van de maand.
The Beertenders zijn dan weer twee Nederlandse biersommeliers, Dennis en Itamar. Zij organiseren tastings en horecatraining, maar hosten dus ook een podcast. Hierin behandelen ze alles wat met bier te maken heeft. Of zoals Matthias het wel eens zegt: Nederland is op biervlak al lang véél meer dan Heineken. Onze noorderburen hebben ondertussen een behoorlijk mooi bieraanbod.
Deze wilden we jullie ook niet onthouden:
Laat ons zeggen dat een lijst met luistertips maken een beetje ‘kill your darlings’ was. Velen konden zich niet beperken tot slechts één favoriete podcast. Daarom geven we jullie nog deze pareltjes mee, als uitsmijter:
- The Rich Roll Podcast: hierin focust Rich Roll zich op “welzijn” en zelfontwikkeling in de breedste zin. Hij interviewt mensen over onderwerpen als (top)sport, wetenschap, gezondheid en veel meer. (Engelstalig)
- Sporza Koers: de naam geeft het al weg. De koers is Vlaams en Vlaanderen is de koers. Alles over de mooie wielersport komt hier aan bod.
- Wijncast: een podcast over wijn! Genoeg informatie, toch? In deze podcast interviewt Dennis van den Buijs mensen uit de wijnwereld.
- Fuck Wijn: een bierpodcast met de provocerende naam Fuck Wijn. Schrijver Ronald Giphart en brouwer Ronald van de Streek nodige elke aflevering één gast uit om over een bepaalde bierstijl te praten. Je kan trouwens meedrinken met de podcast, door je pakket online te bestellen.
- Het verlies van België: met Johan Op de Beeck: een portie geschiedenis over onze eigen Lage Landen.
- Welcome to the AA: een absoluut icoon van de Vlaamse podcastwereld: comedian Alex Agnew en Andries Beckers ontvangen elke aflevering gasten met de meest uiteenlopende achtergronden en interesses.
- De Beursvoyeurs: een niet te missen podcast over beleggen. Tomas De Soete en een panel beleggingsspecialisten bespreken de actualiteit van de afgelopen beursweek.
- Onbespreekbaar: mentale gezondheid is bijzonder belangrijk. Gelukkig wordt dit onderwerp de laatste jaren, ook bij de ietwat gesloten Vlamingen, eindelijk uit de taboesfeer getrokken. In deze podcast wordt deze lijn helemaal doorgetrokken.
- impaulsive: Logan Paul is een… ietwat vreemde snuiter. Hij werd bekend op YouTube, gaat al eens graag controverses aan en werd in 2021 ook nog eens professioneel bokser (waarbij hij de ring betreedt met een Pokémon kaart ter waarde van ruim één miljoen dollar om de nek). Ohja, de man maakt ook een podcast. Ontdek het zelf…
- Belachelijk lekker: nog een Vlaamse bierpodcast, waarin Frederik en Roan brouwers interviewen en allerlei leuke thema afleveringen maken rond bier.