Klantenportaal laten ontwikkelen

Een website is vandaag veel meer dan een digitale showroom waar klanten producten of diensten kunnen kopen. Of dat zou het toch moeten zijn: als je dan toch investeert in een blits uithangbord voor je bedrijf, maak er dan meteen een klantenportaal van waar de klant alles in terugvindt dat jullie klantenrelatie aangaat. Dat hoeft niet alleen over bestellen en verkopen te gaan, je kunt er evengoed communiceren over lidmaatschappen, abonnementen, enzoverder.

Clou van het verhaal: zorg dat zoveel mogelijk communicatie met je bezoekers geautomatiseerd verloopt via een portaal waar je gebruik kunt maken van alle gegevens die er gecentraliseerd staan. Misschien zitten veel van die gegevens al in je CRM-software, je ERP-pakket of in custom software. Door je website te koppelen aan die gegevens, bouw je een waar klantenportaal dat alleen maar voordelen heeft.

Klantenportaal ontwikkelen met webshop

Wat zijn de voordelen van een klantenportaal voor de eindklant?

  • Bestelgemak
    Je klant kan 24 uur op 24 uur, 7 dagen op 7 bestellen. Bovendien kan hij er zijn bestelhistoriek raadplegen en eenvoudig bijbestellen. De bestellingen verlopen in een paar kliks, met al dan niet meteen betaling online.
  • Overzichtelijke administratie
    Alle administratie in verband met een bestelling of verkoop staat verzameld in het portaal of kan van daaruit gemaild of gedownload worden: van bestelformulier tot eindfactuur.
  • Vlug toegang tot nuttige informatie
    In het portaal kan de klant allerlei nuttige documenten raadplegen, zoals productcatalogi, handleidingen, servicedocumenten, een faq, ...

Steeds meer mensen willen online hun zaken afhandelen of inkijken op het tijdstip dat zij willen.

Wat zijn de voordelen van een klantenportaal voor een bedrijf?

  • Efficiëntie en tijdswinst
    Via een doordacht klantenportaal met slimme koppelingen verloopt een groot deel van de klantprocessen automatisch. Dat levert een enorme tijdsbesparing op omdat je minder medewerkers nodig hebt die de bestellingen via telefoon, Whatsapp, Messenger, e-mail, sms, ... allemaal manueel moeten verwerken.
  • Geen misverstanden
    De klant krijgt wat hij besteld heeft. Geen miscommunicatie meer over aantallen of typenummers, of die laatste mail met nog een aanpassing in de bestelling die over het hoofd werd gezien. De bestelverantwoordelijkheid ligt bij de klant.
  • Slimme communicatie naar de klant
    Naarmate je de relatie met je klant verder uitbouwt, centraliseer je een pak gegevens in het portaal over die klant. Op basis daarvan kun je slim communiceren over promoties, kortingen of nieuwigheden in het assortiment en kun je suggesties doen voor upselling en crosssellling (verwante producten tonen of producten tonen die soortgelijke klanten kochten).

Wat zijn de voordelen van een klantenportaal voor de IT- of ERP-verantwoordelijke?

  • Het ERP-systeem blijft heilig
    Binnen het bedrijf blijft het ERP-systeem de single source of truth. Het klantenportaal haalt zijn gegevens uit het ERP-systeem en voedt op zijn beurt het ERP-systeem met nieuwe gegevens over de bestellingen of acties die op het klantenportaal verlopen. Maar finaal blijft het ERP-systeem alle gegevens dragen.
  • Uitbreiding van functionaliteiten
    Een klantenportaal kan tal van functionaliteiten op zich nemen waar een ERP-systeem meestal tekortschiet. Denk daarbij aan vertalingen, korte en lange productomschrijvingen, verwante producten, beeldmateriaal, technische fiches koppelen. Omdat portaal en ERP-systeem zich als één omgeving gedragen, blijft alles toch gelinkt aan elkaar.

Wat zijn de voordelen van een klantenportaal voor de sales- en marketingafdeling?

  • Onafhankelijk werken van de IT-afdeling
    De interne of externe marketeers hebben te allen tijde zicht op de situatie zonder dat ze telkens een IT- of ERP-verantwoordelijke moeten aanspreken.
  • Lagere foutenlast
    De marketingafdeling hoeft niets zelf in het sales- (CRM) of operationeel (ERP) systeem te wijzigen, waardoor de kans op fouten door dat soort bewerkingen nihil is.
  • Acties bijsturen
    Logging en rapportering kan ofwel custom, ofwel via bestaande software gekoppeld worden, zodat alle gegevens beschikbaar zijn om lopende acties te evalueren en eventueel bij te sturen. 
  • Presentaties altijd up to date
    De salesteams kunnen op pad met een presentatietool op hun tablet waar altijd de allerlaatste productgegevens te zien zijn. Evengoed kun je op displays of schermen in je winkels altijd de laatste info tonen.

Welke bedrijven hebben baat bij een klantenportaal?

Een klantenportaal valt zeker te overwegen in deze gevallen.

  • Je hebt een groothandel die enorm veel bestellingen te verwerken krijgt.
  • Je hebt een uitgebreid dealernetwerk waarmee je constant moet communiceren.
  • Je wilt bedrijfs- of productinformatie op verschillende manieren of platformen aanbieden. 
  • Je verliest nu veel tijd omdat je team (vaak dezelfde) info door moeten geven via telefoon, mail of Whatsapp en die informatie telkens opnieuw moeten inputten.
  • Je hebt een een doelpubliek dat meestal na de kantooruren bestellingen doet of je dienstverlening wilt raadplegen.

Dat is dus zeker niet sectorgebonden, en hoeft zelfs niet noodzakelijk commercieel geïnspireerd te zijn. Onze oplossingen werken over alle sectoren heen. Een klantenportaal hoeft niet alleen rond producten of verkoop te draaien, maar kan ook gebouwd zijn voor organisaties die met leden werken. Denk maar aan de vele portalen waar je zelf kunt inloggen, je gegevens aanpassen, documenten opvragen of raadplegen.

Denk aan sites als die van Telenet, maar evengoed een ziekenfonds, een verstrekker van maaltijdcheques of dienstencheques, het beheer van tankkaarten, vliegtuigtickets, platformen waar je meterstanden voor water of gas kunt doorgeven.

Samen een klantenportaal bouwen, dat is het begin van een langetermijnsamenwerking waarbij we je doorlopend adviseren waar je nog winst kunt boeken. Ver weg van het klassieke verkoopspraatje.

Stephan Demeulenaere