Website, app of progressive web app?
Sterk in opmars: de progressive web app (PWA) biedt het beste van beide werelden. Het is een website die zich gedraagt als een app. De gebruiker kan de progressive web app installeren vanuit Google Play Store of de App Store, en die plaatst net als bij een gewone app een icoon. Met de progressive web app geniet je van alle voordelen van beide werelden. Google Maps kent wellicht iedereen: wel, dat functioneert als een progressive web app.
Enkele mogelijkheden:
- een app voor op de beurs (waar meestal zeer slechte wifi is) om bezoekers zaken te tonen, een kleine vragenlijstje te laten invullen, e-mailadressen te registreren, een wedstrijd te laten lopen, ...
- een app om bestellingen uit te voeren waar niet altijd goede internetverbinding is
- een app voor je vertegenwoordigers, die ze kunnen gebruiken bij klantenbezoeken om de nieuwe producten door te nemen, acties te bekijken en onmiddellijk de bestelling te plaatsen. Tegen dat de vertegenwoordiger in zijn wagen zit, werd de bestelling al doorgestuurd naar het ordersysteem.
- een app waar klanten op een geleide manier heel eenvoudig bestellingen plaatsen. Je kunt hen ook de informatie laten zien die je op dat moment wilt tonen.
Een progressive web app is vaak een verlengstuk van een klantenportaal.
Ook dat bouwen wij. Bij de voordelen van klantenportalen lees je er alles over.
Grote verkoopsplatformen zagen hun conversie stijgen tot 75 % door naar een progressive web app over te schakelen.
Wat zijn de voordelen van een progressive web app voor de gebruiker?
- Altijd en overal op zijn best
De app werkt op elk besturingssysteem (iOs en Android), browser en toestel, van smartphone tot tablet of desktop en is responsive in elke omgeving. - Snel en compact
De progressive web app neemt quasi geen opslagruimte in beslag op het toestel. - Veilig
Hierin gedraagt de progressive web app zich als een website die via https verbindt.
- Werkt ook offline
Net als de native app blijven de basisfuncties van een progressive web app werken als je niet online bent. - Geen updates nodig
Je hoeft je nooit af te vragen of je met de laatste versie werkt en je hoeft geen updates te installeren. De progressive web app biedt altijd de laatste versie en gegevens.

Wat zijn de voordelen van een progressive web app voor je bedrijf?
- Vindbaarheid in Google
Je vindbaarheid in Google en andere zoekmachines is die van een gewone website. Je kunt links leggen van en naar de progressive web app zoals bij courante websites en zo je linking goed verzorgen. - Efficiënter in ontwikkeling
Een progressive web application ontwikkelen gaat doorgaans vlugger dan een klassieke native app creëren. Je hoeft bovendien maar één versie te maken, en niet een voor iOs en een voor Android. Lanceren van de app in de stores is ook minder omslachtig.
- Communicatie met de gebruiker
Je kunt gebruikers engageren om de app te gebruiken via onboardingstrategieën met pushnotificaties. Bestaande gebruikers kun je slimme berichten sturen op basis van hun locatie of gebruiksgedrag. - Optimale user experience
Je kunt qua design en navigatie een gelijkaardige gebruikerservaring aanbieden als met een mobiele app, met daarbij de voordelen van een website.
Waarom kiezen voor website, app of progressive web app?
Wanneer moet je nu kiezen voor een website, een klassieke app of een progressive web app? Als je website niet meer is dan een vrij statisch uithangbord van je bedrijf met tekst en foto's, en je niet geregeld nieuws of updates hebt, dan kun je het zeker bij een klassieke website houden. Werk je in een omgeving waar constant iets te melden valt, of je gebruikers dagelijks of toch wekelijks op de hoogte moeten zijn van je producten, diensten of nieuws, dan moet je zeker richting app denken.
Er zijn nu nog een aantal voordelen aan het bouwen van een native app (batterijverbruik, betaling doorheen de store, platformspecifieke voordelen en opties), maar trendwatchers voorspellen dat de progressive web app weleens de overhand zou kunnen nemen.