branding

Emotionele branding

Emotie in branding is een manier om in te spelen op de verwachtingen van klanten door gebruik te maken van hun behoeften. Door in te spelen op ego of emoties - zoals geluk, trots, angst, veiligheid of zelfs boosheid - vergroten merken de waarde voor klanten en bouwen ze een goede reputatie op.

Mensen verkiezen degelijke producten en eerlijke diensten. Ze zijn dankbaar voor merken die naar feedback luisteren en zoeken een echte verbondenheid met merken. Die verbondenheid creëert vertrouwen, geloofwaardigheid en verhoogt de naamsbekendheid van een merk. De uitdaging voor merken ligt in het creëren van deze relatie en het antwoord hierop is: emotionele branding.

 

Geluk

Als je publiek zich gelukkig voelt, is dat een goede manier om merkassociaties te ontwikkelen. Ze zullen ook liever jouw inhoud delen, net omdat ze dat geluk willen delen met vrienden en familie. Coca-Cola's campagnes zijn al jarenlang mooie en consequente voorbeelden van dit type marketing. Zij roepen al een hele tijd "joy and happiness" op in hun campagnes. Van hun iconische "Ik zou graag de wereld een flesje cola willen kopen" tot hun "open happiness" slogan.

 

Trots

Als je het gevoel van trots bij jouw publiek aanspreekt, geeft 't hen niet alleen een goed gevoel over zichzelf, maar ook over jouw merk. Mooie voorbeelden hiervan vinden we terug in de wereld van de love brands, zoals bijvoorbeeld voetbalclubs. Zij steunen op een sterk wij-gevoel bij hun aanhang (in se ook gewoon te zien als "klanten"). Ze roepen allerlei gevoelens op, gaande van "trots" en "fierheid" tot een sterk samenhorigheidsgevoel. Zo omarmden ze bij Club Brugge hun geuzenaam (Boeren) en gebruikten ze die om lokale boeren te steunen.

 

Boosheid

Je hoeft niet altijd de emoties aan te spreken waar mensen van houden. In sommige gevallen kan boosheid een effectieve emotie zijn. Vooral als je jouw publiek wil aanzetten tot directe actie of reactie. PETA doet dit regelmatig met haar campagnes, zoals deze waarin de slogan luidt: ’Hier is de rest van je bontjas’, waar ze een foto van een bekende persoon met een gevild dier tonen. In België kiest GAIA voor een gelijkaardige aanpak.

© PETA & GAIA
© Club Brugge

Duurzaamheid

Door het gebruik van beelden en verhalen die de natuur, het milieu en het welzijn van mens en dier op de eerste plaats zetten, kan je een gevoel van empathie of zelfs urgentie oproepen bij de consument. Dit kan hen aanzetten tot het nemen van actie, zoals het kiezen van jouw duurzame producten en het verminderen van hun ecologische voetafdruk. Een voorbeeld hiervan is de ‘Move to Zero’ campagne van Nike.

 

Hebzucht of hype creatie

In onze consumptiemaatschappij willen mensen vaak “het nieuwste" en "beste". Hoewel hebzucht meestal een negatieve connotatie heeft, is het een emotie die veelvuldig wordt gebruikt door bedrijven die adverteren met limited editions en verzamelitems. Ook het gebruik van kortlopende promoties en uitverkoop werkt. Denk maar aan de stickies van Aldi, de stickerboeken voor de Rode Duivels, of de vele andere acties. 

© Nike

Hoe pak je je branding aan?

Merkpersoonlijkheid of identiteit eerst

Om zo’n branding succesvol toe te passen, begin je als merk het best met de creatie van een merkpersoonlijkheid. Persoonlijkheid is alles en het is de manier om je visie tentoon te stellen. Identificeer je merkpersoonlijkheid bijvoorbeeld als opwindend, bekwaam, geavanceerd, serieus, gespecialiseerd … enzovoort. Zorg er vervolgens voor dat alles aansluit bij deze identiteit; zoals de tone-of-voice, de marketing en visuele aspecten, het bedrijfslogo, lettertypen, beeldvorming en kleuren. Consistentie voorkomt verwarring bij de doelgroep.

 

Wat hen triggert

Een andere belangrijke factor in emotionele branding is weten wat triggert. Concentreer je op de behoeften van je klanten en prospects en neem deze op in je marketingstrategie en branding. Bestudeer ook de concurrentie en doe daarnaast regelmatig marktonderzoek om de feedback van het publiek te krijgen. Door te denken als je klant, zie je zaken die je anders niet zou opmerken. Gebruik deze inzichten bij het ontwikkelen van creatieve marketingstrategieën en het verder uitbouwen van je merk.

 

Oprechte verhalen

Een derde aspect is het delen van oprechte verhalen. Mensen houden van inspirerende en herkenbare content. Verhalen helpen mensen om zich emotioneel te hechten aan een merk. Bij het kiezen van de verhalen die je wilt vertellen, is het belangrijk om op drie essentiële punten te letten:

  • Kwetsbaarheid is menselijk
    Je doelpubliek wil echte verhalen en dat zijn dus ‘onvolmaakte’ verhalen. Perfectie is bijna onmogelijk. Maak je een fout en je wordt er op gewezen? Neem je verantwoordelijkheid en los het op.
  • Herkenbaarheid wekt vertrouwen
    Zorg ervoor dat de verhalen altijd resoneren met de waarden van je merk.
  • Eerlijkheid is key.
    Mensen houden niet van verzonnen verhalen. Deel dus echte verhalen van gebruikers die jouw producten of diensten hebben gebruikt. Hun reviews of quotes zijn belangrijk om te delen omdat ze laten zien hoe jouw bedrijf waarde toevoegt aan het leven van echte gebruikers. Casevideo’s of interviews met je klant zijn ook een goede optie. Zo bouw je steevast merkwaarde op.

 

Gepersonaliseerde interactie

Het is ook belangrijk om te investeren in een gepersonaliseerde klantervaring. Generieke berichten werken niet. Investeer in een persoonlijke boodschap om een sterkere band op te bouwen met jouw doelgroep. Verzamel slim gegevens over jouw bestaande en potentiële klanten, zoals hun favoriete producten, eerdere aankopen en andere demografische gegevens, zoals geslacht en leeftijd. Gebruik deze informatie om te segmenteren of persona’s te creëren en je content bij te sturen.

Communiceer zo gerichter. Zoek naar manieren om een betere klantervaring te bieden op alle contactpunten tussen klant en bedrijf. Beantwoord vragen of opmerkingen steeds snel en eerlijk, met de intentie om tot een oplossing te komen.

 

Reactiesnelheid voorkomt frustratie

Reageer snel op kritieke problemen. Timing is alles in zaken doen; van het beantwoorden van klanten tot het oplossen van problemen. Als merk is het jouw verantwoordelijkheid om attent te zijn voor de bezorgdheden van jouw publiek. Luister naar negatieve feedback en onderneem onmiddellijk actie om te nuanceren of eventuele fouten te corrigeren. Door responsief te zijn, laat je zien dat jouw merk zich inspant om het beter te doen.

 

Na de verkoop

Verkoop eindigt niet bij de oplevering. Vergeet nooit de service-na-verkoop. Attent zijn nadat je een deal hebt gesloten, laat zien dat je om jouw klanten geeft, ook nadat ze jouw product of dienst hebben aangeschaft. Blijf communiceren en vertel hen dat de support altijd klaar staat om te helpen of problemen op te lossen. Je kan ook gerelateerde content nasturen op gecontroleerde tijdstippen. Dit schept een band en vergroot het vertrouwen bij klanten. Op de lange termijn helpt dit om loyaliteit en recurrente verkoop te vergroten.

"Emotionele branding kan loyale, levenslange klanten creëren die het merk ondersteunen en er voor garant durven staan."
Jouw emotionele branding updaten samen met Ntriga?