Je eigen softwaretool in de cloud: Software as a Service (SaaS)

Bij SaaS-platformen hebben we het over iets complexere en omvangrijkere softwaretools. Per definitie online in de cloud en van eender welk device bereikbaar. Kenmerken van SaaS-platformen zijn ook dat ze niet geïnstalleerd moeten worden, maar vanuit je vertrouwde browser bereikbaar zijn. Alle nodige acties rond updates, backups, performantie en goede werking van de software is niet meer jouw zorg, maar die van de ontwikkelaar van je SaaS-platform. Een SaaS-platform leent er zich perfect voor om in fases functionaliteit bij te voegen.

Voorbeelden bekend bij het grote publiek zijn:

 • Prixo
 • Mailchimp
 • Exact online
 • Teamleader
saas.png

Wat zijn de voordelen van software as a service (SaaS)?

 • Volledig op maat
  Net zoals de softwarebouwer vroeger software op maat schreef, wordt ook een SaaS-website volledig custom gebouwd. Zowat alles kan. Het is dan ook moeilijk om voorbeelden te geven: als het geprogrammeerd kan worden, kan het.
 • Altijd up-to-date en geback-upt
  Alle gegevens zijn altijd up-to-date en worden in de cloud bewaard. Want dat is SaaS eigenlijk: software in de cloud. Een centrale update is voldoende: alle gebruikers surfen dan meteen naar de nieuwste versie.
 • Geen installaties of aanschaf van een pakket
  Vroeger moest je software in één keer aankopen en dan fysiek installeren. Daarvoor was ook IT-infrastructuur nodig. Die kosten en besognes zijn van de baan. SaaS-platformen zijn gewoon toegankelijk zoals websites en werken meestal met maandelijkse abonnementen voor toegang, zelfden met een grote opstartkost.
 • Overal toegankelijk
  Je product of dienst is altijd en overal toegankelijk waar een internetverbinding is. Raadpleegbaar vanaf elk apparaat, thuis of op kantoor. Bovendien 24 uur op 24 uur, 7 dagen op 7.
 • Vlugge implementatie
  Het SaaS-platform de eerste keer bouwen vergt uiteraard heel wat werk. Maar vanaf dan kunnen gebruikers het vaak met enkele muisklikken (account en login) gebruiken. Er is geen installatie of set-up vereist. Hooguit is er nog een leercurve, maar dat was bij de traditionele software ook al zo.
 • Schaalbaarheid 
  De toegang tot het platform kan in gradaties verstrekt worden: niet elke gebruiker hoeft toegang tot de verschillende services te krijgen. Zo kunnen de abonnementsprijzen of licenties variëren van lichte bedragen tot steviger budgetten, afhankelijk van de noden van het bedrijf.
 • Communicatie en community
  Op een SaaS-platform dat gretig gebruikt wordt, krijg je al vlug een dedicated poule aan accounts. Daarmee kun je vanuit het platform communiceren of een onderlinge community opbouwen waar iedereen zijn ervaringen deelt.

Investeren in een Saas platform zal altijd resulteren in winst.
Zowel direct als indirect.