En de oscar gaat naar *Oops wrong data*

06
Mar

En de oscar gaat naar *Oops wrong data*

06
Mar

Bij de Oscars zijn ze de mist ingegaan bij de uitreiking van de prijs voor 'Beste Film'. Blijkbaar had de presentator het verkeerde kaartje in handen gekregen. Daardoor werd de verkeerde film uitgeroepen tot winnaar. Een enorme blunder voor zo’n prestigieus evenement.
Waar liep het mis? Bij het kaartje ofwel de aangeleverde data, zoals wij marketeers het graag noemen. En daar begint alles mee, data. Ook in online marketing is dit cruciaal. Een marketingactie staat of valt met de kwaliteit van je data-gegevens.
 

Kwaliteit data

We kunnen alsmaar meer data verzamelen over onze doelgroep. Op basis van deze gegevens kan je je marketingacties gaan uitbouwen. Hoe meer kwalitatieve data, hoe beter je je boodschap kan afstemmen op je doelgroep. En dus hoe meer zij zich aangesproken zullen voelen. Kortom je marketingactie zal meer effect hebben.

Personalisatie

Personalisatie kan zeer effectief zijn op voorwaarde dat o.a. de gegevens kloppen. Als je een gepersonaliseerde mailing ontvangt met ‘Beste Jan’ terwijl je ‘Ilse’ heet, zal je je niet aangesproken voelen. Integendeel, dit creëert een negatief gevoel. Zeker als je in verschillende mailings zo aangesproken zou worden. 
Zorg dat je data altijd zo kwalitatief mogelijk is. Als je personalisatie gebruikt met onjuiste gegevens zal dit meer negatief werken dan positief.

Hetzelfde geldt ook voor marketing automation, waar alles gebaseerd is op wat de gebruiker doet en welke gegevens hij/zij nalaat. Naargelang het gedrag van de gebruiker en de data die je verkrijgt van hem/haar, zal je een aangepaste boodschap kunnen sturen. Een eenvoudig voorbeeld is een verjaardagsmail. Stel dat de geboortedatum niet klopt, zal een persoon het bericht krijgen ‘Gelukkige verjaardag’ terwijl het helemaal zijn/haar verjaardag niet is waardoor jij als bedrijf niet geloofwaardig overkomt.

Watch your data

Kwalitatieve of correcte data-gegevens zijn cruciaal. Je mag nog zo’n glamoureuze show als de Oscars organiseren. Als er verkeerde info of ‘data’ wordt doorgegeven, is dit toch bijzonder pijnlijk voor de organisatie. 
Er kan altijd een vergissing gebeuren maar probeer dit zoveel mogelijk te vermijden door met grote zorg om te gaan met je data. Hou er ook rekening mee dat gegevens verouderen dus hou je database up-to-date. Denk dus altijd goed na of je data up-to-date is voor je gepersonaliseerde boodschappen verstuurt.

Twijfel je over de kwaliteit van je database? Bij Ntriga.Agency helpen we je om je database te updaten of verrijken. Contacteer ons gerust voor meer info. Want hoe kwalitatiever je data, hoe sterker je marketingacties.