Strategische e-mailmarketing is HOT!

16
May

Strategische e-mailmarketing is HOT!

16
May

Strategische e-mailmarketing wordt de toekomst. Mailen zonder doel is afgeschreven. 

Strategische e-mailmarketing wordt de toekomst. Mailen zonder doel is afgeschreven.

De laatste jaren beginnen steeds meer bedrijven te beseffen dat een goede digitale marketingstrategie van cruciaal belang is om te overleven. Het is een onmisbaar onderdeel geworden van de dagdagelijkse marketingactiviteiten. Toch gebeurt het nog veel te vaak dat bedrijven met een ondoordachte strategie hun online marketing afvuren.

Jaarlijks houdt de e-mailbarometer een grootschalig onderzoek om de trends op vlak van e-mailmarketing nauwgezet op te volgen. Dit zijn enkele veranderingen die we in 2017 opmerken:

1. Van personalisatie tot hyperpersonalisatie

Personalisatie is geen optie meer, het is een must! Gepersonaliseerde communicatie is de norm om nog langer gezien te worden. Men spreekt stilaan zelf over ‘hyperpersonalisatie’. Hierbij moet rekening gehouden worden met een aantal zaken.

  • Het begint allemaal bij te weten komen hoe je bezoeker zich gedraagt en waarin hij geïnteresseerd is. Om dit te kennen moet je het bezoekersgedrag opvolgen, bijvoorbeeld via Google Analytics tracking. Het is daarbij van belang om je gebruiker te informeren en hem de kans te geven hier goedkeuring aan te geven. De nieuwe privacywetgeving, GDPR stelt hier strenge eisen aan.
  • Verder wil de jonge generatie enkel nog relevante en persoonlijke content te zien krijgen. Wanneer je favoriete kledingwinkel een nieuwe lijn heeft van dat merk waar je zo gek van bent, verwacht je een mailtje met de nieuwigheden die jouw smaak zijn. Het is hierbij belangrijk dat e-mails op elk toestel te openen zijn en dus volledig responsive. Vergeet niet dat bijna 50% van alle gebruikers hun mail checkt op smartphone of tablet!
  • De marketing automation tot slot zorgt voor een kloof tussen bedrijven die reeds aan personalisatie doen en diegene die nog niet gebruik maken van een doordachte en gepersonaliseerde e-mailing strategie.
  • Nu hyperpersonalisatie van mails toegankelijk wordt voor veel bedrijven, stijgen daarmee ook de verwachtingen van consumenten. Automation tools zoals Marketo, Hubspot en andere maken het mogelijk één-op-één te communiceren op maat van elke klant.

2. Interactieve e-mails in stijgende lijn 

Het is voor marketeers niet altijd makkelijk om de dag van vandaag een creatieve en mooi ogende campagne op te maken. E-mailclients maken het moeilijk omdat ze de code van de mailing elk op een andere manier interpreteren. Dat maakt het moeilijk om mailings op te maken voor iemand die geen kennis heeft van HTML.

In de toekomst zullen nieuwe technieken het wellicht mogelijk maken om op een eenvoudige manier verschillende animaties en dynamische HTML-elementen toe te voegen aan campagnes. E-mails zullen verder evolueren en vaker de ervaring van een landingspagina kunnen evenaren. Maar Het blijft natuurlijk uitermate belangrijk om content ook op de website up-to-date te houden voor zoekrobots.

Hulp nodig bij jouw strategische e-mailmarketing?

3. All for one in e-mailmarketing

Als laatste punt drukken we het belang op de samenwerking die nodig is om een geïntegreerde strategie uit te werken. E-mailmarketing is een proces dat verbonden is aan de digitale marketingstrategie en dat vraagt de input van verschillende mensen. Medewerkers van sales en marketing dienen samen te brainstormen over de manier waarop ze mensen willen bereiken en welke boodschap daarvoor nodig is. E-mailmarketing maakt deel uit van het de overkoepelende marketingstrategie en dient daar dus perfect in te passen. Het ziet er maar onprofessioneel uit wanneer je een mail in je mailbox vindt dat niet overeenstemt met de campagne die een merk voert op sociale media…