SEO is dood. Leve SEO!
SEO is dood. Leve SEO!
De generatie digital natives heeft er misschien geen weet meer van, maar wie zoals ik ‘s morgens voor de spiegel al eens vloekt op die eerste grijze haren op de slapen, herinnert ze zich nog wel: de webpagina’s vol repetitieve termen. Overnachten aan zee. Overnachten aan de kust. Slapen aan de kust. Hotel aan de kust ... (en zo eindeloos door). Op een andere URL nog eens ongeveer hetzelfde. En op nog een URL, en ...
De best practices voor SEO zijn sterk veranderd
Wat toen een ‘truuk van de foor’ was om gevonden te worden, wordt vandaag (en al veel langer) genadeloos afgestraft door Google. Je krijgt een penalty voor keyword stuffing en voor duplicate content. Zoekmachineoptimalisatie gebeurt de dag van vandaag volledig anders... Maar hoe?
SEO krijgt een steeds menselijker gelaat
Met het nieuwe algoritme Fred trekt Google nu zelfs helemaal de kaart van goed geschreven teksten voor de bezoeker – een mens van vlees en bloed, die al eens een emotie vertoont. Een mens die niet gebombardeerd wil worden met oneindig veel keren hetzelfde keyword en al evenmin oneindig veel keren hetzelfde wil lezen op verschillende websites. De meta description is niet van tel voor de ranking, de keyword tags worden zelfs niet meer ingelezen door Google (wel nog door andere zoekmachines). Hoe doen we dan aan zoekmachineoptimalisatie?
Hoe pak je SEO vandaag het best aan?
We horen je al denken: heeft dat nog wel zin, die SEO-inspanningen? Er schiet haast niets meer over om op te werken.
Mispoes. Vandaar onze titel. SEO is niet dood. SEO is springlevend, maar is zodanig geëvolueerd dat we in marketingkringen al een tijdje van SEO 2.0 spreken. Wat is vandaag dan wel the way to go? Het antwoord daarop is, zoals het meeste in de digitale marketing, zeer eclectisch, maar met deze drie tips katapulteer je je SEO al een flink eind naar de toekomst.
- Schrijf zoveel mogelijk interessante en unieke content.
Het gaat immers om SEO, en die O staat voor optimaliseren. Om te optimaliseren, heb je eerst content nodig. Zorg voor kwalitatieve en unieke content die je doelpubliek recht in het hart van hun interesses raakt. - Schrijf rond nauwgezet afgebakende zoekwoorden.
Het technisch meegeven van zoekwoorden is misschien niet meer zo van tel, de juiste keuze van zoekwoorden des te meer. Een zoektermonderzoek voor je begint te schrijven is nuttiger dan ooit: onderzoek relevantie, haalbaarheid en concurrentiepositie van je zoektermen. Probeer het wereldwijde web niet te veroveren met alles wat je doet, maar met die paar unieke producten of diensten waarmee jij het verschil maakt en die tot je core business behoren. Keyword density blijft belangrijk, maar menselijker gedoseerd, en nog belangrijker is dus de kwaliteit van de zoekwoorden.
- Schrijf voor het nieuwe mobiele publiek (voice search, anyone?).
Wereldwijd was het kantelpunt al bereikt en in juni 2017 was het ook in België zover: toen surften voor het eerst meer mensen op een mobiel toestel dan op hun desktop-pc. Die trend valt niet meer om te keren. Eigen aan mobiel zoeken is het gebruik van Google’s voice search: we tikken onze zoektermen niet meer in, we vragen gewoon aan Google wat we zoeken. Dat heeft serieuze implicaties voor je vindbaarheid: spreektaal op je site wordt steeds belangrijker. Helaas worden nog al te veel teksten in stijve schrijftaal geschreven, geïnfecteerd door het Vlaamse virus van de harkerige naamwoordstijl. Terwijl het Nederlands, zeker het gesproken Nederlands, werkwoordgedreven is. Iemand zal vlugger zeggen: ‘Wanneer is Aldi open?’ dan ‘Openingsuren Aldi’. Of ‘Hoe wordt mijn kast van Ikea geleverd?’ dan ‘Meer info over het leveren van een kast van Ikea?’. Trendwatchers raden nu al aan om je teksten in die spreektalige richting te (her)schrijven – een Q&A met long-tail vragen (voluit uitgeschreven vragen) is daar bijvoorbeeld ideaal voor. Onze taalkundige collega’s van Kameleons schreven overigens deze interessante blog over spreektaal versus schrijftaal.
SEO is nodig om op gelijke voet te komen. Wie er geen aandacht aan besteedt, is op voorhand verloren.
Wil jij ook nieuw leven in je SEO blazen? Ntriga.Agency stoomt je site klaar voor Fred en de nieuwe generatie mobiele surfers. Mail ons op info@ntriga.be, bel ons op +32 51 69 66 45 of vul het contactformulier in.