Opt-in voor Google nieuwssnippets in Frankrijk

30
Apr

Opt-in voor Google nieuwssnippets in Frankrijk

30
Apr

Franse nieuwssnippets worden niet meer standaard getoond

Google toont in Frankijk niet meer standaard previews (ook wel search snippets genoemd) voor nieuwswebsites in de zoekresultaten. Dit komt door een nieuwe Franse auteursrechtenwet. Kort gezegd komt deze wet erop neer dat Google of andere partijen toestemming moeten hebben of een vergoeding moeten betalen aan nieuwswebsites om previews van hun content te tonen. Google koos er daarom voor om enkel nog de koppen van de nieuwsartikelen op te nemen in hun zoekresultaten in plaats van een korte preview.

Bezoekers krijgen dus minder informatie over het zoekresultaat, waardoor in de regel minder bezoekers zullen doorklikken. De achterliggende gedachte van deze Franse wet is dat de nieuwswebsites door Google in hun commerciële belangen worden geschaad. Zij vrezen namelijk dat mensen enkel die paar regels lezen en vervolgens niet meer doorklikken naar hun website waardoor ze advertentieopbrengsten mislopen.

Voor de meeste bedrijven zijn search snippets echter juist een manier waarop je je kunt onderscheiden van de concurrentie door unieke eigenschappen en interessante voordelen te noemen. Het is dan ook een gemis als dat niet meer mogelijk is en je kunt er ook veel verkeer mee verliezen.

Geldt dit voor alle bedrijven?

Nee, deze update heeft niet op alle bedrijven effect. Momenteel geldt de opt-in voor websites die in Google News getoond worden. Dit zijn in principe kranten en andere journalistieke platformen. Daarnaast heeft het enkel effect op bezoekers uit Frankrijk. Richt je je enkel op Wallonië, dan heeft deze update geen effect op je zoekresultaten. Dat kan overigens nog wel gaan komen.

De nieuwe Franse auteursrechtenwet is namelijk gebaseerd op de Europese auteursrechtenrichtlijn. Maar dat betekent niet automatisch dat dit ook overal in Europa gaat gelden. Een Europese richtlijn moet altijd eerst omgezet worden in nationale wetgeving. Afhankelijk van de richtlijn hebben de lidstaten daarbij wel enige vrijheid. Er kunnen dus onderling verschillen zijn waarbij het ene Europese land strenger of minder streng is dan een ander land. Daarnaast kan Google besluiten om ook voor andere websites buiten Google News het opt-insysteem te gaan hanteren.

Mogelijk gaat het opt-insysteem nog veranderen. De Franse mededingingsautoriteit heeft namelijk Google verplicht om met uitgevers en persbureaus te onderhandelen over de vergoeding die Google verschuldigd is voor het tonen van hun content. De toezichthouder is van mening dat Google met hun opt-insysteem de vergoeding probeert te ontwijken. Daarbij geeft de toezichthouder aan dat dit mogelijk een vorm van machtsmisbruik is vanwege de monopolie van Google.

Wij volgen deze veranderingen op de voet en zullen dit artikel bijwerken zodra deze opt-in of een aangepaste versie hiervan ook voor België gaat gelden. Ben je bij ons klant? Dan brengen we hiervan automatisch op de hoogte.

Hoe weet ik of dit effect heeft op mijn bedrijf?

In principe heeft deze update enkel effect op bedrijven die in Google News zichtbaar zijn. Als je schrijft over actualiteiten in je sector, dan val je hier in de regel niet onder. Wil je zeker zijn dat er nog steeds previews worden getoond, dan kan je dat in Google Search Console bekijken. Als hier staat dat je bedrijf een Europese perspublicatie is, dan zullen er geen previews worden getoond in Frankrijk. Je kunt hier ook aanpassen of je gezien wilt worden als Europese perspublicatie. Haal simpel het vinkje weg om ervoor te zorgen dat je search snippets weergegeven worden. 

 

Heb je geen Search Console, dan kunnen wij dat voor je instellen en aanpassen. Voor al onze marketingklanten hebben we dit al reeds gedaan.

Deze Google update voegt ook een aantal nieuwe mogelijkheden toe. Lees in onze andere blog hoe je de maximale lengte kunt instellen voor jouw zoekresultaten

Hulp nodig bij het instellen van je search snippets?

Wij helpen je graag met het correct instellen van je search snippets. Ook kunnen wij controleren of jouw zoekresultaten in Frankrijk volledig getoond worden. Neem contact op via 051 69 66 45 of info@ntriga.be. Of vul het formulier hieronder in.