Internetmarketing, het ontstaan!

22
Feb

Internetmarketing, het ontstaan!

22
Feb

Het ontstaan van het world wide web (1991)

De basis voor het internet werd in 1969 gelegd door ARPA, een dienst van het Amerikaanse ministerie van Defensie, en later in 1991 volgde het ontstaan van het wereldwijde web-project. Toenmalig zeer klein begonnen en opgericht door Sir Tim Berners-Lee en de Vlaming (jawel!) Robert Cailliau. De eerste website bestond louter uit tekst en had enkel en alleen een academisch doel: overal ter wereld informatie terugvinden en die toegankelijk maken voor iedereen.

Het nut van internet werd echter snel opgepikt door internet marketeers en in 1994 werd de allereerste banner ooit verkocht! Internetmarketing bestaat dus al een aantal jaren. Maar in vergelijking met offline marketing staat internetmarketing nog in zijn kinderschoenen.

De allereerste display banner!

In het jaar 1994 waren er slechts 30 miljoen (nu 3,5 biljoen) mensen actief op het internet. Om toen op het internet te surfen werd er gebruik gemaakt van diensten zoals Prodigy en CompuServe. Op 27 oktober 1994 werd er voor het eerst op HotWired een advertentie getoond voor AT&T! De allereerste vorm van display internet marketing was een feit!

Waarom is AT&T de eerste in de geschiedenis? Omdat zij de eersten waren met het aanleveren van hun materiaal. Wist je trouwens dat deze banner een click through rate had van 44%! Vandaag is het gemiddelde 0,1%.

Het ontstaan van het woord SPAM

De allereerste bekende spam mailing in de internet geschiedenis dateert van 3 mei 1978. Het was een bericht van het Digital Equipment Corporation (nu onderdeel van Hewlett-Packard). De marketingmedewerker Gary Thuerk stuurde toen een mailing voor de lancering van DEC-20 computers naar iedereen zonder opt-in.

Waar komt de naam SPAM nu vandaan? Een term die we bijna dagelijks gebruiken in de wereld van de internet marketing: “We mogen onze doelgroep niet ‘spammen’”. Het woord komt van de Britse serie Monty Phyton en werd gebruikt in de sketch van ‘unsolicited advertising’ of vrij vertaald sluikreclame. In deze sketch zingt een bende vikings: ”Spam spam spam spam. Lovely spam! Wonderful spam!”. Hierdoor werd normale communicatie onmogelijk, net zoals bij ongevraagde e-mail.

Google ontwikkelt de SEO-markt (1998)

Binnen de internet marketing heeft Google een serieuze positie opgebouwd. In 1998 werd de SEO markt ontwikkeld. Sindsdien ligt de focus op de rangorde van de pagina’s. Wist je trouwens dat Google 6 miljard zoekopdrachten per dag te verwerken krijgt? Reden genoeg voor een goede SEO internetmarketing strategie.

De start van sociale media

Iedereen die denkt dat Facebook de eerste was met sociale media binnen de internet marketing heeft het mis! SixDegrees.com was de allereerste en snelst groeiende sociale netwerksite ter wereld. SixDegrees.com werd gelanceerd in 1997 en sloot in 2000 de deuren. Andere sociale netwerken zoals Friendster en MySpace trokken miljoenen gebruikers aan, nog voor ‘The Facebook’.

Ntriga.Agency kent zijn geschiedenis, maar blikt bovenal naar de toekomst. Wij waken erover dat jouw internetmarketing altijd mee is met de tijd. Spam ons vandaag nog op info@ntriga.be, bel ons op +32 51 69 66 45 of vul het contactformulier in voor meer info.