iBeacon-technologie verzet de bakens
iBeacon-technologie verzet de bakens
iBeacon-technologie verzet de bakens van e-commerce
Als we jou zouden vragen of de iBeacon-technologie iets kan betekenen voor jouw activiteiten, dan is de kans groot dat je met een volmondig ‘Euh?’ antwoordt. Als we jou echter zouden vragen of je interesse hebt om one-to-one de consument door jouw winkel of toonzaal te leiden of te gidsen en hem meteen ook te verblijden met de juiste kortingen of promoties, dan mogen we allicht wel even bij jou op de koffie.
De vraag is nochtans dezelfde. Zonder al te technisch te worden: de iBeacon-technologie van Apple is een protocol waarmee Apple-toestellen (iBeacon, Iphone, Ipad, …) elkaar herkennen binnen een straal van – momenteel – een vijftigtal meter. Daarbij is de iBeacon de zender, en het toestel van de klant de ontvanger. Tot voor kort kon je de klant via lokale geomarketing al naar de winkel lokken, nu kan je hem ook eenmaal binnen in de winkel verder gidsen, informeren, begeleiden en sturen).
Het summum van one-to-one interactie op een point of sales (POS)
Laat ons maar al meteen to-the-point komen met enkele mogelijke toepassingen in een point of sales-omgeving:
- De klant kan betalen met de iPhone in uw winkel (zelfs met Paypal). Bye bye Proton, kaarten, codes intikken, …
- De klant kan kortingsbonnen of klantenkaarten krijgen en die verwerken in zijn betaling. Want laat ons wel lezen: heb jij al die klantenkaarten bij jou op zak?
- De klant krijgt pushberichten naargelang van zijn positie ín de winkel. Je kan hem zelfs een persoonlijke deal aanbieden. Die korting op dat strijkijzer is immers niet zo bijster interessant voor iemand die zich aan de LED-tvs staat te vergapen.
- Als winkelier kan je ook inzicht krijgen in het gedrag van de klant – hoe en waar hij langs welke rekken laveert
Andere toepassingen van de iBeacon
De iBeacon is natuurlijk niet louter een verkoopsinstrument. Er zijn ook thuistoepassingen, zoals corresponderen met je Apple TV, leuke thuis-apps aansturen, interactie met de andere gezinsleden.
Ook musea maken al gebruik van de technologie: extra informatie over de kunstwerken, extra beleving. Bestaat al, zeg je, met die audioguides etc… Toch niet helemaal: je moet nog altijd eens zeggen waar je bent, het is alleen audio, …
Je kan de klant ook bepaalde tijdelijke voordelen geven, zoals sommige coffee bars al doen: als je binnenstapt en bij hen een koffie slurpt, kan je tijdelijk in hun online-tijdschriftenbibliotheek lezen.
Gebruikers staan open voor nét die informatie die ze zoeken
Kortom: de iBeacon zorgt vandaag voor de meest doorgedreven wisselwerking tussen de online en offline belevingswereld van een klant. Op basis van locatie, context, gedrag komt een profiel naar boven drijven en kan de gebruiker genieten van alleen maar die informatie die hij nodig heeft.
Big Brother? Toch niet: onderzoek heeft uitgewezen dat de gebruiker zich niet stoort als hij alleen die info krijgt die hij zoekt, waar hij mee bezig is. Loze berichten naast de kwestie daarentegen…