Holt u in uw blootje de beursvloer op?

07
Aug

Holt u in uw blootje de beursvloer op?

07
Aug

De beursvloer betreden, hoe doe je dat?

Herinnert je je nog je laatste bezoek aan een striptent? Kunnen we - louter marketinggewijs - nog even op die fijne ervaring terugkomen, gesteld dat je er ooit al eens eentje bent binnengestapt? Wie aan een beurs wil deelnemen, kan namelijk heel wat opsteken van/in de betere stripbar.

Het zal je ongetwijfeld niet ontgaan zijn: elke stripact heeft een dramatische opbouw. Een verhaallijn met een begin, een hoogtepunt (of een kantelpunt) en een slot. De stripteaseuse of stripper komt niet het podium opgelopen met meteen al haar of zijn hele hebben en houden bloot. Neen, af en toe - en soms kan het écht wel lang duren - wordt een kledingsstuk(je) ritmisch de coulissen in gezwierd. De hele act lang zoekt de strippende medemens oogcontact met de toeschouwers in de zaal. Met een brede glimlach, - maar ook met een ‘hard to get’-uitdrukking op het gezicht. Als stripper of stripteaseuse moet je een beetje onbereikbaar zijn, - anders wordt het gewoon ‘kleren uitdoen’.

Wanneer ook het (bijna-)laatste stukje textiel op de grond ligt - het kantelpunt, je hoort het aan de begeleidende muziek - begint een proces in omgekeerde richting. En waar eindigt dat proces? Inderdaad, neuze-neuze doen met de klanten aan de tafeltjes vooraan in de zaal.

 

Beursdeelname samen met honderd andere bedrijven

Maar we zouden het over beursdeelnames hebben… Vele bedrijven zijn geneigd poedelnaakt het podium op te stormen: ‘Hallo, hier ben ik! Kijk naar mij! Hou van mij!’ Zo werkt het helaas niet. Op de beursvloer zijn immers minstens honderd andere bedrijven die net hetzelfde doen en net hetzelfde willen: opgemerkt worden, geliefd worden, IRL geliked worden – in real life.

Wat werkt dan wel? Net als een stripteaseuse moet je een act opbouwen. Dat wil zeggen: lang voor de beurs begint moet je in dialoog treden met de doelgroep die je tijdens de beurs live wilt bereiken. Hoe? Door iets te tonen. Door af en toe een glimp te gunnen, hier en daar een stukje sluier op te lichten. Door verwachtingen te creëren die op de beursstand ingelost kunnen/zullen worden. Door (oog-) contact te zoeken en één en al welwillendheid uit te stralen.

Verleiden met je beursstand

Wie met zijn beursstand écht wil verleiden, moet vier maanden voor de beurs beginnen ‘dansen’: op de eigen website, in nieuwsbrieven, in nieuwsgroepen van derden, op portaalsites… Met een verleidelijke boodschap die focust op gebruikersvoordelen.

En nà de beurs? Neuze-neuze doen met al die nieuwe contacten! Door hen te bedanken voor hun bezoek aan de stand, door hun vragen snel en zonder fouten te beantwoorden, door in te spelen op verwachtingen die u voor een groot deel zelf mee gecreëerd hebt. Echt moeilijk kan dat niet zijn…