Eurosong 2016

10
May

Eurosong 2016

10
May

En de 12 punten gaan naar… de beste marketingcampagne!

Kwatongen beweren steeds vaker dat het Eurosong Festival niet veel (meer) om het lijf heeft - en de acts in sommige gevallen nog minder - maar, bekeken vanuit het oogpunt van de marketeer, kunnen we niet anders dan toegeven dat Eurosong een verdraaid goed geöliede marketingmachine is. Anno 2016 is het event een schoolvoorbeeld van crossmedia marketing. We geven 12 punten tot 1 punt voor volgende marketingingrepen, maar vooral: denk zelf maar eens goed na hoe je die kan aanwenden om je eigen event sterker te maken. Je hoeft daarom geen pluimen in je-weet-wel te steken of je in een glitterpak te tooien. Ook in bescheidener vorm kan je baat hebben bij onderstaande trucs. Als je naar een beurs trekt, bijvoorbeeld.

eurosong-2016.jpg

1. Geboorte van wereldwijde live-televisie

De eerste editie van Eurosong, in 1951, was baanbrekend op technologisch vlak. Het was een soort experiment in live televisie. Van satelliettelevisie was er op dat moment nog geen sprake. Maar het ambitieuze project slaagde er toch in alle Europese landen te betrekken en van live-beelden te voorzien. Marketingafdelingen zagen in het grote bereik wel heil en haakten handig in op deze revolutionaire gebeurtenis die nieuwe deuren naar nieuwe publieken opende.

2. Instrument voor internationaal succes

Een show of muziekwedstrijd? Dé vraag die bij veel performances oprijst. Maar toch: een goed nummer of flitsende act kan een carrière lanceren, voorbeelden genoeg: Abba, Lordi, Céline Dion, Nicole en Hugo, Sandra Kim,… Vaak brengt de deelnemende artiest net voor of achter het Eurosongfestival een album uit. Toevallig? Nee, wij denken allemaal mooi ingepland in het marketingplan. Hoewel dat de laatste jaren minder en minder lukt.

3. Betrekken van sociale media

Steeds minder kijken nog louter enkel naar tv. Steeds vaker op een mobiel toestel, of met een mobiel toestel bij de hand! Eurosong pikt hier op in met een dynamisch nieuwe app waar je alle informatie op één plaats zal kunnen raadplegen. Gepersonaliseerd natuurlijk, je hebt de keuze: het nieuws volgen zoals het zich ontvouwt of specifiek bepaalde landen volgen. Er zal ook interactie plaatsvinden tussen mensen in de liveshow en de sociale mediagebruikers ‘thuis’. Je kan dus vanuit België toch een beetje aanwezig zijn in het mooie Stockholm.

4. Peperdure kleding zorgen voor ‘exposure’

Herinner je nog de deelname van Kate Ryan? Je T’Adore, kunnen en mogen we niet vergeten. Misschien zat het liedje wat ver maar haar befaamde kniezwengel staat wel in ons collectief geheugen gegrift. Ook rond haar kleedje ontstond er veel commotie. Een peperdure jurk ontworpen door Boris en Tomas van ‘Art of Vanity’, gekozen door de nationale omroep Eén. Maar gans België en ver daarbuiten maakten wel kennis met de inmiddels bekende modeontwerpers.

5. Win-winsituatie nationale luchthaven en hoofdstad

In 2014 stond de excentrieke en omstreden figuur Conchita Wurst op het hoogste schavotje. Oostenrijk (Wenen) mocht zich afgelopen jaar dus opmaken om het Eurosong te hosten. Austrian Airlines zag zijn kans en pitchte zich een weg als officiële partner van het event. Ze communiceerden dan ook met trots ‘proud to fly people from all over Europe to this unique music show’ wat perfect aansloot bij de slogan van het festival ‘Building Bridges’. Samen met het vliegtuig dat door de lucht vloog, geschilderd in de officiële artwork van ESC (Eurovision Song Contest), maakte de campagne wel indruk. 

6. Opportuniteit voor de nationale zenders

Eurosong mogen broadcasten in de diverse Europese landen en de wereld is een grote opportuniteit voor de nationale omroepen. Zij worden belast met de taak een vertegenwoordig te kiezen en hopen dat hun kandidaat wint. Want dan mogen zij het jaar erna de uitzending verzorgen wat gelijkstaat aan wereldwijde exposure. Zie je Peter Van De Veire ook al show geven op het podium voor het oog van de wereld?

7. Mogelijkheid tot advertising

De wondere wereld van advertising viert hoogdagen op evenementen als het Eurosong. Per land is er de mogelijkheid om op de nationale zender te adverteren. Ondanks het afnemende enthousiasme rond het Eurosong, de show is en blijft een kijkcijferkanon. Maar stel je voor je boekt een dure reclamespot maar de kandidaat van je land haalt de finale niet? Treur niet, het prijsverschil wordt bijna in ieder land onderling geregeld.

8. Introfilmpje als toeristische folder

Het introfilmpje dat een land aankondigt, is altijd spannend om naar uit te kijken. Het lijkt altijd wat op een Best Of-schoolreisje van een land. Wij zijn het eigenlijk al gewoon om het Atomium of Manneke Pis te zien maar een shot van Brugge of de Ardennen verrast ons wel. De wereld maakt in het korte filmpje kennis met jouw land. De sponsor achter het filmpje moet echt kiezen voor een ‘in-your-face’ aanpak.

10. Europese eenheid

We kunnen het Eurovisiesongfestival eigenlijk beschouwen als een slim communicatiemiddel van Europa. Er wordt een Europese identiteit gecreëerd. Bij het bekijken van de show ontstaat er een gevoel van eenheid, wij/zij: wij mogen deelnemen aan het Eurosong maar ‘niet-Europese landen’ niet. Cultuur is de basis om politiek en economisch een bepaalde eenheid en achterban te verwerven.

12. De slogan

‘Come Together’ is de slogan van het komende Eurosongfestival. Het ligt een beetje in de trend van de algemene doelstelling van het festival… eenheid creëren. Maar er wordt vooral verwezen en ingespeeld op onze snel evoluerende Europese maatschappij. Denk maar aan de oorlog in Oekraïne en de vluchtelingenstroom. Solidariteit en tolerantie zijn basiswaarden waar we meer dan ooit nood aan hebben. ‘Come together’ verwoorden die perfect, volgens ons alvast een ideale en gepaste slogan! Het community-gevoel, tiens!

Contacteer ons vandaag nog!

Interesse om een eigen events digitaal nog sterker te maken? Een opendeurdag? Een productlancering? Een beursaanwezigheid? Contacteer ons vandaag nog op info@ntriga.be of op 051 69 66 45.